Kasia:

03.07.2014

Witam serdecznie,Jesteśmy z mężem dwa lata po ślubie ,mamy 10 letniego syna,mąż mieszka od 10 lat w USA a ja z synem w Polsce ,on jest stałym rezydentem i ma swoją firmę w USA ,mam pytanie do pana, jak długo będziemy czekać na zieloną kartę, mąż złożył wniosek kilka tygodni po naszym ślubie, bardzo chciałabym żebyśmy byli już razem bo takie mieszkanie na odległość jest straszne ,widujemy się raz w roku, czy jest jakiś sposób żeby wyjechać szybciej ?Dziękuję i pozdrawiam.

Marianna:

03.05.2014

Do Stanów na wizie turystycznej wjeżdżałam kilkakrotnie. 3 razy byłam w Stanach po 2-3 tygodnie i 3 razy po 6 miesięcy. Nigdy wizy nie przesiedziałam. 2 razy (po 6 miesięcznym pobycie) wracałam do Polski, gdzie spędzałam 3 miesiące. Ten 3 raz (po 6 miesięcznym pobycie) postanowiłam wyjechać do Kanady. W Kanadzie byłam 3 dni. Nie wpuszczono mnie do Stanów ponownie. Pan celnik powiedział, że skoro jestem z Polski to powinnam przylecieć do Stanów z Polski. Wróciłam więc do Polski. I moje pytanie brzmi jaki okres czasu muszę przebywać w Polsce, żebym miała gwarancję (o ile taka w ogóle istnieje), że nie zostanę zawrócona. Dodam, że mam prawie 2 letnie dziecko, które urodziłam na terenie Stanów. W Stanach przebywamy u ojca dziecka. On jest posiadaczem zielonej karty. Moje drugie pytanie brzmi jakie przywileje daje mi ślub z posiadaczem zielonej karty? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Kamila:

03.04.2014

Panie Mecenasie, czy myśli Pan, że konsul w Warszawie ma bezpośredni wgląd do serwisu SEVIS i moze przy mnie sprawdzić kiedy zaczełam chodzić do szkoły oraz kiedy ją porzuciłam ?

Zosia z Florydy:

03.02.2014

Witam serdecznie, czy dzieci w wieku 14 i 17 lat sa zobligowane uczestniczyc w standardowym interview o uzyskanie legalngo statusu razem z mama ?Dziekuje i pozdrawiam

mkk:

02.28.2014

Przypomne swoje pytanie: Podczas aresztowania przed deportacja na granicy Kanady w Coutts/Sweet Grass zabrano mi samochod. Nigdy go nie odebralem. Nie mam nikogo kto by to zrobil a sam boje sie nawet przekroczac granicy Montany. Co dzieje sie z pojazdami pozostawionymi po aresztowaniu w celu deportacji ? Sa one uznane za porzucone (tak jakby np. ktos zostawil uszkodzony samochod na poboczu i nigdy potem sie nim nie zainteresowal) i sprzedawane a aukcjach ? Co jest odnotowane w kartotece DMV i gdzie sa tablice rejestracyjne ? Co powinieniem zrobic w tej sprawie po powrocie do stanu Utah ? I odpowiedz: Bardzo dobre pytanie, panie Doktorze, konkretne i do rzeczy. W przypadku własności prywatnej, (w tym samochodu), przejętej przez Straż Graniczną czy ICE, wszystkie procedury dotyczące tego tematu objęte są paragrafem 274 Prawa Imigracyjnego (INA) i Przepisów Wykonawczych (8CFR) i tam Pana odsyłam po więcej szczegółów. Generalnie mówiąc, wszelkiego rodzaju własność może być przejęta przez urzędników imigracyjnych, jeśli istnieje nawet pozór, że była ona wykorzystana do przewozu czy ukrywania nielegalnych imigrantów. W pierwszym momencie, własność taka jest magazynowana w bezpiecznym miejscu, a następnie, po powiadomieniu ewentualnego właściciela, jest przeznaczona na aukcję i tam przepada na korzyść nowego właściciela. Ktokolwiek uważa, że przejęcie i licytacja jego własności nie odbyła się zgodnie z prawem i przepisami, może wystąpić do odpowiedniego urzędu, w tym przypadku CBP, o zwrot czy zadośćuczynienie. Osoba taka może, oczywiście, występować poprzez plenipotenta czy zwłaszcza, adwokata. Teraz komentuje i pytam jeszcze raz: Moj samochod nigdy nie byl wykorzystany do przewozu nielegalnych emigrantow. Jechalem jedynie sam. Na przejsciu granicznym pojawilem sie z wlasnej woli po nieudanej problie przekroczenia granicy w Del Bonita gdzie w nocy nie ma inspekcji ale byla to proba przekroczenia granicy do Kanady a nie z powrotem. Nie mialem wizy Kanadyjskiej podczas kiedy moj stemptel wizy B byl ciagle wazny mimo ze formalnie mol podlegac karencji 3 lat z powodu wygasniecia I-94 9 miesiecy przed. Jednak na wizie B wjechalm w celu przedluzenia pobytu wyniklego z wizy H z pozostawionym domem i wlasnoscia w Utah. Takze jestem wybitnym naukowcom ktoremu przysluguje z urzedu prawo do wizy EB-1 i nie moge byc w Polsce z PhD poniewaz moje PhD byloby podlegle sytemowi Polskiemu np. habilitacji i Profesurze nominowanej. Odcieto mnie tez od zeznan. Bede teraz zeznawal w Amerykanskich sadach ze wszystkie moje wizy byly immigration fraud poniewaz nie moze byc PhD podleglego akademickiej Polsce. Jest tez motyw okradzenia mnie z wynikow badan naukowych zarowno przez Polske jak i przez Rosje ktore pozostawilem w domu w Utah w notatkach i na twardych dyskach. Moje pytanie wiec jak moge dostac sie teraz do USA i odzyskac wlasnosc skradziona przez USA ? O jako wize musze wystapic zeby dostac sie do sadu USA ?

Katarzyna:

02.27.2014

Witam, moja corka spelnia wszystkie wymogi dotyczace DACA , bylam pewna ze aby mogla dostac ten "status" musi miec ukonczone 15 lat... Czytajac pytania i odpowiedzi na stronie do ktorej zamieszczam link ponizej przeczytalam, ze aby udowodnic, ze uczeszcza sie do szkoly nalezy przedstawic: "evidence that you are enrolled in a public or private elementary school" ... Czy to znaczy, ze mozna starac sie dla dziecka 10cio letniego ktore jest w szkole podstawowej...? Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam https://www.dhs.gov/deferred-action-childhood-arrivals Q3 How do I establish that I am currently in school? A:Documentation sufficient for you to demonstrate that you are currently in school may include, but is not limited to: •evidence that you are enrolled in a public or private elementary school, junior high or middle school, high school or secondary school; or - etc...

monika:

02.26.2014

Panie Mecenasie przesiedzialam wize turystyczno 187 dni razem z synem 14 lat ile w tym przypadku wyniesie karencja

Natalia:

02.25.2014

Witam Panie Mecenasie, Czy bedac posiadaczka "Zielonej Karty"mam prawo starac sie o pomoc FAFSA ? Jestem studentka NYU .Uslyszalam informacje (od kolezanki),ze musze byc posiadaczka "Zielonej Karty" minimum 5lat. Ja posiadam ja od pazdziernika 2010. Pozdrawiam

Ewelina:

02.25.2014

Ile potrwalo by dostanie "papierów " ? Moj mąż jest obywatelem. Dziękuje z góry za odp.

:

02.23.2014

Drogi panie Mecenasie, mam do Pana kilka pytan, wjechalam do USA na wizie tyrystycznej zaraz po ukonczeniu 16 lat (2005 rok) obecnie mam 25 lat, studiuje w USA i jestem mezatka, moj maz jest rowniez nie legalnie jednak jego mama kilka lat temu wyszla za maz za obywatela USA i od roku jest juz obywatelka, czy mam jakies szanse na uregulowanie mojego statusu? Mama meza chce nas sponsorowac, wiem ze to bedzie to dlugo trwalo, Ale zastawiam sie ile czasu po zlozeniu papierow o sponsorowanie czek a Sie na social security numer?

 
« | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | »
homepageabout usbloglegal disclaimeremployment sponsorshipfamily sponsorshipdeportationsvisa bulletinimmigration fraudhelpful websitestaxation and accountingcontact & directions
Copyright © 1998-2012 Przemysław Jan Bloch PC. All rights reserved.
www.polishwebpages.com