Barbara:

09.19.2015

Szanowny Panie Mecenasie, Jestem obywatemem USA od ponad 20 lat i rozliczam sie z podatkow. Moi rodzice, Mama 79 lat i Tata 88 lat zamieszkali w Polsce potrzebuja opieki i chce ich zabrac do USA. Mama miala zielona karte, ale w 2003 roku wrocila do Polski i karta jest juz niewazna poniewaz mama nie podrozowala co rok by ja utrzymac. Czy latwiej i taniej bedzie satarac sie o wize turystyczna dla obojga rodzicow a potem o zmiane statusu gdy beda juz w Stanach, czy raczej starac sie o returning resident visa dla mamy a turystyczna dla Taty. Tata rowniez byl kilka razy w USA lecz zawsze turystycznie i nigdy nie przekroczyl daty wyjazdu. W latach 50-tych pracowal legalnie, mial SS i na jego karcie tez nazbieralo sie ok. 38 kwartalow. Nigy nie pobieral pensii. Bardzo pragne pomoc rodzicom zabierajac ich do mego domu, poniewaz w Polsce nie mamy zadnych bliskich a Rodzice czuje sie samotni i bezradni. Prosze o pomoc. Bardzo dziekuje i pozdrawiam:)

Gosia:

09.18.2015

Panie Mecenasie, W 2003roku zlozylam petycje na brata. Brat przebywa tu nielegalnie na przesiedzianej wizie turystycznej. I 131 zostalo zawierdzone pare miesiecy temu. Dostalam email of NVC. W swietle obowiazujacego prawa brat nie moze skonczyc sprawy w USA a wyjazd do Warszawy grozi 10 letnia karencja. Czy to zatwierdzone sponsorowanie moze byc uzyte w przyszlosci gdy zmieni sie prawo? Czy powinnam wypelnic jakas forme I poinformowac NVC ze nie bedziemy w tym momencie kontynuowac sprawy? bardzo prosze o podpowiedz. dziekuje i pozdrawiam

Iza:

09.18.2015

Dzien dobry. Moja tesciowa przyjechala do USA na wizie turystycznej(10letnia), w paszporcie przy wiezdzie wbili:'class until B2'. W jakim terminie tesciowa musi wyjechac ?

ania:

09.17.2015

panie mecenasie czy moj maz moze zaczac sponsorowanie przez pracodawce ?oboje jestesmy nielegalnie od 2003 roku nie chroni nas paragraf 254i czy jest to mozliwe i jezeli jest czy nasza sprawa moze zostac dokonczona bez wyjazdu do polski?

Moja zielona 2 letnia kartę przedłużono mi na rok i co dalej:

09.16.2015

irenka:

09.16.2015

Panie mecenasie moja mama dzisiaj zostala obywatelka i zamierza mnie zaczac sponsorowac w pierwszej kategorii,jak dlugo bede musiala czekac na zielona karte???i czy musze przebywac na terenie usa???przez ten caly okres,???????

roxiroma:

09.15.2015

Witam panie mecenasie mam pytanie, gdy miałam 16 lat otrzymałam zieloną kartę Mój ojciec wszystko załatwiał od podstaw wyjechałam byłam około półtora roku ale niestety mojej macosze nie przypadłam do gustu i robiła wszystko by mnie wykopać... udało jej się wysłała mnie do polski a ja straciłam szansę na pobyt.. bardzo chciałam zostać ale ona nawet nie pozwoliła mi wrócić po pół roku straciłam szansę na powrót teraz mam 38 lat dzieci i rodzinę i niestety nic mi już nie może zrobić ale byłam teraz w wakacje w stanach i dalej mam ochotę wrócić mam wizę turystyczną ale nie chcę być nielegalnym emigrantem czy jest szansa na odzyskanie zielonej karty gdybym przyjechała i była na miejscu? jaki status mają moje dzieci wtedy? mąż? nie mam zielonej karty zgubiłam gdzieś... ale chyba moje dane gdzieś są w dziale emigracyjnym.. bardzo proszę o odp. pozdrawiam Roksana

LadyMitsu:

09.15.2015

Szanowny Panie Mecenasie. Chcialam sie dowiedziec czy moge zmienic wize turystyczna na inny rodzaj wizy,aby moc dalej przebywac legalnie w USA. Jestem tutaj od lipca 2015 r. Na granicy dostalam wize na pol roku, początek stycznia 2016. Problem jest tylko taki ze moja wiza turystyczna, ktora dostalam w Polsce na 10 lat konczy sie w lutym 2016 r. Dziekuje za odpowiedz.

Inez:

09.14.2015

Witam serdecznie Panie Mecenasie, mam dwa pytania,bede bardzo wdzieczna za udzielone informacje. 1.staram sie o zielona karte. Jednak nie jestem pewna,czy Zielona Karta nie bedzie mi potrzebna tylko po to,zeby ewentualnie wracac do Stanow na "wakacje",poniewaz jeetem bardziej przekonana o tym,ze najprawdopodobniej bede jednak mieszkac i pracowac w Polsce. Dowiedzialam sie,ze bede musiala placic roznice podatkowa w Stanach z przychodu w Polsce. To mnie nie przeraza samo w sobie jak informacja,ktora wlasnie chcialam potwierdzic z Pana pomoca,ze nawet jezeli postanowilabym zrzec sie Zielonej Karty i tak przez kolejnych 10 lat po tym fakcie musialabym rozliczac sie podatkowo w obydwu krajach i placic ta roznice p9datkowa w Stanach Zjednoczonych. Czy jest to prawda? 2.moje drugie pytanie dotyczy spadku,jaki dziedzicze w Polsce po moim ojcu. Wiem,ze jako dziedziczacy w pierwszej linii pokrewienstwa jestem zwolniona z podatku od tego spadku w Polsce, natomiast czy musze sie rozliczac z tego co odziedzicze w Polsce rowniez w Stanach? I czy musialabym w Stanach zaplacic podatek od tego spadku? Z gory bardzo dziekuje za pomoc,bo spedza mi to sen z powiek. Zycze milego dnia, Inez

iwona:

09.12.2015

dzien dobry Panie Mecenasie mam pytanie jestem obywatelka usa i chcialabym sponsorowac corke mojego meza z pierwszego malzenstwa [ my mamy slub i maz ma zielona karte ] czy jest jakas szansa na jej spnsorowanie dziekuje za odpowiedz iwona

 
« | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | »
homepageabout usbloglegal disclaimeremployment sponsorshipfamily sponsorshipdeportationsvisa bulletinimmigration fraudhelpful websitestaxation and accountingcontact & directions
Copyright © 1998-2016 Przemysław Jan Bloch PC. All rights reserved.
www.polishwebpages.com